Handlekurv

Din handlevogn er tom!
Hvis du handler for 1000 kroner mer, får du fri frakt!

inkl. mva. ekskl.frakt

NOK 0,00

mva. NOK 0,00

  • Fri frakt over 1000 kr

Tips til påkledning

PÅKLEDNING AV BARN - Funker også for voksne ;-)


“TENK 3 LAG”

Husk at de aller fleste av tipsene også kan holde mammaer og pappaer varme og glade.


Vi kan dele påkledningen inn i tre forskjellige kategorier: Undertøy, mellomlag og yttertøy.


Hver av disse lagene med tøy har forskjellige funksjoner for å holde barnet varmt. I tillegg kommer lue, votter og støvler.


UNDERTØY:

Undertøyet bør være tynt og tettsittende mot kroppen. Ull er meget bra, særlig for de minste, men også superundertøyvarianter av polyester/polypropylen er godt egnet. Der finnes også ulltøy som er vevd dobbelt med bomull- eller bambus på innsiden for de som ikke tåler ull.

Ull har den fine egenskapen at det varmer selv om det er fuktig. Ull varmer selv om barna blir svette, eller om de er  uheldig å tisse på seg, sikle eller søle. I tillegg puster ullen slik at huden får luft og tørker fortere.


Bomull egner seg overhodet ikke til å holde på varmen. Både underbukser og t-skjorter er ofte lagd av bomull. Dette er plagg som holder på fukten og blir kalde. Bomullslaget stopper fuktigheten som bør bli transportert ut og bort fra kroppen til det pustende yttertøyet.

Mange barnehager foretrekker stilongs (uten fot) i barnehagen da det er enklere å skifte sokker enn å måtte kle av alt og skifte strømpebukser om barna skulle bli våte på beina.


MELLOMLAG:

Som mellomlag er det lurt å kle barnet i et nytt lag med ullklær eller en fleecedress av syntetiske stoffer (helst ikke for tykt.) Det er bedre å ha to lag med tynt tøy utenpå undertøyet enn et tykt.

Fleece er en betegnelse på et utseende. Det sier ingenting om hva det er laget av. Ull og polyester er bra, mens akryl, viskose og bomull bør unngås.

Mellomlaget må som  undertøyet være fukttransporterende. Fukten skal jo ut gjennom det pustende yttertøyet. Med flere lag (alt ettersom hvor kaldt det er ute og hvor lett barnet fryser) kan du også mye lettere regulere påkledningen hvis solen skulle bryte igjennom og minusgrader bli til pluss midt på dagen.

Det er i denne delen av påkledning at  mange kler på barna en dongeribukse og en collegegenser. Tøyet er som oftest av bomull og ødelegger mye for fukttransporteringen i tillegg til at det som oftest er unødvendig stive og tunge klær. Fukten blir tatt opp i tøyet og sjansen for at barnet begynner å fryse øker betraktelig.


YTTERLAG:

Om barna har  på seg to-tre lag med tynne ullklær eller såkalte tekniske klær (syntetiske klær) greier de seg fint med en vanlig parkdress med fôr av ull eller syntetisk materiale utenpå dette.

De gamle parkdressene i bevernylon er blitt erstattet av tynnere tekniske dresser der bevegeligheten er mye bedre. De nye dressene er i tillegg mer vind- og vanntette og ventilerende slik at de slipper svetten igjennom. De fleste dressene er også teipet bak sømmene slik at de ikke slipper fuktighet inn i sømmen. En ikke altfor tykk dress er det beste  med tanke på bevegelighet og komfort for barna.

Hvis ikke parkdressen puster, hjelper det lite om du har ull eller andre fukttransporterende stoffer helt inn. Fukten blir i stedet bundet opp innenfor dressen.  


                                                            

Ullvotter holder barna varme på hendene, men de er ikke spesielt godt egnet i snøen. Da henger mye av snøen igjen på vottene, og barna tar de gjerne av seg for å leke. Det finnes  gode tekniske votter av samme kvalitet som dressene.

En hals er en tryggere løsning enn skjerf. Barn kan i verste fall henge skjerfet opp i et klatrestativ eller lignende ved lek. Mange barnehager forbyr også bruk av skjerf. Velg ull eller syntetisk fleecemateriale for halsplagg

Hodet er ansvarlig for en stor del av varmetapet. Derfor er en god lue viktig. På de minste barna er en heldekkende lue og hals i ett en god løsning (en såkalt balaklava). Velg ull eller et syntetisk fleecemateriale. Regner det er den klassiske sydvesten grei å bruke utenpå balaklavaen. For de barna som ikke trives i en heldekkende lue, er ullue et godt alternativ. Luer med øreklaffer kan være et godt alternativ.

Bruk fôrede støvler (av typen cherrox) frem til det er minus et par grader. Med tynne ullsokker holder barna seg både tørre og varme selv på litt slapsete føre. Blir det flere minus er en støvel av goretex eller lignende stoff å foretrekke. Ull sokker som du kan trekke litt opp mot leggen på barnet er også et fint.

Unngå store klumpete dresser eller dresser som skal «vare i mange år» som er helt umulig for barna å bevege seg i. Bare det å gå et trappetrinn krever mye bevegelse for et lite barn. Store og «klumpete klær» gjør ofte sitt til at barna mister gleden over det å være ute.

NB! Det er bare det innerste laget som skal være ettersittende etter kroppen. Det midterste og ytterste laget skal være lett og ledig og gi god bevegelighet. Ull og luft isolerer og regulerer varmen.


Navnelapper til klær og utstyr finner du her:   https://www.merkmini.no/